Musik och konflikt

03:15 PM - 13 Aug 2016 1218

hiphopimg

Jag gillar hiphop, jag lyssnar frekvent på nya artister, som Flatbush zombies, Danny Brown, Action Bronson osv. Men som kvinna kan jag inte annat än känna en viss konflikt med denna musik, inte för att generalisera allt för mycket, men stora delar av hiphop är inte nödvändigtvis supervänlig mot kvinnor. Så jag vet inte riktigt hur jag ska känna gentemot de låtar som kommer upp i min spellista, där majoriteten av låten bygger på vilka horor kvinnor är, och hur de inte är så viktiga i jämförelse med många andra saker, som deras vänner, weed osv. Jag menar, det är väl viktigt att ha prioriteringar i livet, men det känns som en rätt dyster utsikt att ha, om man anser att 50% av mänskligheten inte är värd så mycket.

Men jag lyssnar ändå på hiphop, jag antar att det bygger på det som så många artister inte är sena att påpeka, att musik enar folk, oberoende av vart de kommer ifrån eller vem de är överhuvudtaget, ett bra beat är alltid ett bra beat liksom. Men på något plan så behöver vi väl ändå kolla på innehållet i låten, och beatet sätter ju främst en stämning, medan orden representerar artisten i sig. Så hur kan jag då lyssna på en låt som upprepade gånger påpekar att någon som jag är en hora? Jag vet inte riktigt svaret på den frågan, men jag lyssnar även på metall, och relativt mörk sådan, och i den så sjunger de ju väldigt mycket om mord och liknande, vilket jag heller inte kan stötta. Men de känner jag mig friare att lyssna på än en stor del av den hiphop jag lyssnar på.

Jag menar, åt ena sidan så är ju inte en låt en fristående låt nödvändigtvis, utan den är del av det kulturella uttrycket som vi tillsammans uttrycker. Alltså, om det fanns en låt, som hatade på ödlor, så vem bryr sig egentligen? Det är ju bara en låt, men om nästintill en majoritet av våra låtar och filmer osv. hatade ödlor, så kanske vi borde kolla in varför vi ser det så viktigt att uttrycka ett hat mot dessa reptiler. Men sen åt andra sidan, så hade ju Marilyn Manson ingenting att göra med Columbine skjutningen, och det är svårt att säga att musik ska stå till svars för sitt uttryck. Och vem är jag då att inte tillåta mig själv gunga till ett skönt beat, bara för att personen bakom inte har så mycket respekt för mig? Jag vet inte något svar på något av detta, jag har fortfarande en hel drös av hiphop på min spellista, som jag egentligen bara kan lyssna på om jag stänger av hjärnan, vilket är hemskt då hiphop åtminstone i sin grund var till för att man faktiskt skulle lyssna på, riktigt, riktigt noga, för att de representerade verkligheten. Men jag menar, om vi ser på samhället så kanske de fortfarande representerar verkligheten, bara en skev verklighet, där en hemsk verklighet blandas med hemska åsikter.

Tags:

Author: